Fra stof til lærred

Formand for Gribskov Kunstforeing Holger Christensen med billedkunstneren Susanne Pedersen
Foto af Berit Aagesen

Skrevet af Berit Aagesen d. 21. oktober 2013


Fra stof til lærred
Gribskov Kunstforening holdt mandag aften fernisering for den anerkendte billedkunstner Susanne Pedersen, der frem til søndag den 10. november udstiller i Helsinge Kulturhus. Udstillingen kalder kunstneren et 'Kalejdoskopisk klarsyn'.


HELSINGE: - Med det kalejdoskopiske klarsyn, mener jeg den måde, vi i det moderne samfund ser hverdagen på. Vi bliver i dagligdagen bombarderet med billedfragmenter, der hele tiden skifter, fortæller Susanne Pedersen og tilføjer:
- Jeg maler mange gange i lag og tilføjer ting, jeg oplever. Det kan være, jeg pludselig ser en spændende komposition, der skal fortælle historien, men jeg stopper inden historien er helt færdig, for at lade beskueren tage over og digte videre.


Susanne fortæller, at nogle af hendes kritikere mener, hendes billeder udtrykker 'ordnet kaos'.


Umiddelbart ser det også sådan ud, men pludselig oplever man billedets forskellige motiver glide ind i en historie, og man begynder at stille spørgsmål og digte videre.

Det var da også det Lis Glidal oplevede. Hun er selv en anerkendt kunstner og formand for kunstværkstederne i Helsinge.

- Min umiddelbare reaktion er, at Susanne blander for meget sammen, siger Lis Glidal, men efter en nærmere beskuelse af billedet tilføjer hun:
- Det er som i en drøm, jo mere man kigger, jo mere åbner historien sig foran en.


Det var dog ikke lærredet der lokkede Susanne Pedersen til Danmarks Designskole men derimod tekstiltryk, og det var da også det, hun blev uddannet til.
- Da jeg fik børn, blev det for besværligt, der er en del rejser involveret som tekstilkunstner. og det passede ikke sammen med mit liv. Så det blev akryl på lærred, jeg skulle udfylde mine kreative tanker, smiler Susanne Pedersen.


Det var et godt valg, for det er blevet til adskillige censurerede udstillinger, blandt andet K.S. Kunstnernes Sommerudstilling, K.P. Kunstnernes Påskeudstilling RÅ, Roskilde Åben 2011.


Susanne er medlem af Bkf, Billedkunstnernes Forbund og har desuden haft udsmykningsopgaver.


Udstillingen holder åbent i bibliotekets bemandede åbningstid frem til søndag den 10. november